Kuva harjoituksista

HISTORIA

Sammutusvälineistöstä Ylöjärvellä on ensimmäinen maininta vuodelta 1887. Silloin Keijärven ja Ylöjärven kylän asukkaat ja Ylöjärven seurakunta hankkivat yhteisvoimin neljän pumpattavan paloruiskun. Sijoituspaikkana oli Pietilän vaja. Tulipalosta hälytettiin talojen vellikellolla. Kilkatus – tauko – kilkatus erosi selvästi ruokakutsusta.

Ylöjärven Mutalaan perustettiin vapaaehtoinen palokunta jo vuonna 1919. Tavoitteena oli paloruiskun saaminen paikkakunnalle. Niinpä järjestettiin parit iltamat ja kesäjuhlat. Ruisku ostettiin heti seuraavana vuonna ja pari vuotta myöhemmin toinen. Siinä oli pyörät alla, joten sitä oli helppo vetää palopaikalle. Iltamat ja kesäjuhlat jatkuivat. Ne edellyttivät ohjelmansuorittajia. Niin syntyi paikkakunnalle kuin sivutuotteena merkittävää kulttuuriharrastusta: näytelmäpiiri, kuoro, torvisoittokunta, tanhuryhmä jne.

Ylöjärven VPK perustettiin perustettiin 5.5.1929 ja uudestaan 25.11.1934. Tällöin toiminta ei lähtenyt käyntiin lähinnä siksi, että kunta ei lähtenyt mukaan kalustohankintoihin. Vasta kolmannella kerralla kunnan palolautakunta toimi kokoonkutsujana ja kunta oli valmis myös kustannuksiin. Kuitenkin näyttää siltä, että samasta palokunnasta oli kyse, koska pöytäkirjat ovat samassa kirjassa ilman katkoa.

Helmikuun 6. päivänä 1949 Ylöjärven VPK perustettiin taas kerran. Tosin hallitus ehdotti perustamiskokouksen jälkeen Ylöjärven Kirkonseudun VPK. Perustamiskirjan mukaisesti yhdistys ilmoitettiin 10.3.1949 yhdistysrekisteriin nimellä Ylöjärven V. P. K. Kirjainlyhenteissä oli pitkään tapana käyttää pisteitä. Rekisteri-ilmoituksen mukana seuranneista virkatodistuksista kävi ilmi, että kaikki hallitukseen valitut olivat rippikoulun käyneitä, rokotettuja, H.P.Ehtoollisella käyviä ja kansalaisluottamusta nauttivia.

Vuonna 1952 alussa vapaapalokunnan yleinen kokous esitti palolautakunnan ehdotuksesta, että Mutalan VPK liitetään alaosastona Ylöjärven VPK:hon. Näin Mutalan VPK:n yli 30-vuotinen taival itsenäisenä palokuntana päättyi. Kunnan kannalta sammutussopimus saatiin näin koskemaan myös Mutalan osastoa. Mutalan osaston vastuualue laajeni kun Kulju liitettiin valtioneuvoston päätöksellä Teiskon kunnasta Ylöjärven kuntaan.

(Ylöjärven VPK:n historiikki).

historia

talo palaa
kuva nuorten harjoituksista